Podotherapie

Een podotherapeut is een erkend paramedicus die mensen met voetklachten behandelt. Vooral klachten die ontstaan door afwijkende voetstand of verkeerd functioneren van de voet kunnen door de podotherapeut behandeld worden. Ook mensen met klachten aan enkel, knie, heup en rug kunnen bij ons terecht, deze klachten kunnen het gevolg zijn van onderliggende oorzaken in de voet. Daarnaast bent u bij podotherapie op het juiste adres voor behandeling en advies over afwijkende teenstand, voetbehandelingen en nagelproblemen zoals het ingroeien van teennagels. Therapieën die we met de hand voor u op maat maken zijn onder andere:
  • Steunzolen (ook orthopedische steunzolen)
  • Teenstukjes (ortheses genoemd)
  • Nagelbeugels
  • Wondbehandelingen/voetbehandeling
  • Voorlopige therapieën van vilt of met tape
Verder geven we ook schoenadvies en kunt u zelfs voor het kopen van mooie en passende schoenen bij ons terecht. We hebben een groot assortiment van schoenen waaruit we de perfect passende schoen voor u kunnen bestellen. Ook speciale breedte maten, dan wel smaller als breder dan normale leest, zijn verkrijgbaar. Ook schoenen van volledig stretch materiaal om drukplekken te voorkomen. Heeft u interesse in schoenen dan horen we dit graag en plannen we een afspraak met u in om samen een geschikte schoen voor u te vinden.

Werkwijze

Tijdens uw eerste bezoek aan de podotherapeut zullen uw klachten besproken worden. Hierna doet de podotherapeut een onderzoek naar de oorzaak van de klachten. Tijdens het onderzoek worden uw voeten door middel van verschillende onderdelen van het onderzoek in kaart gebracht. Zo maken we afdrukken van de voeten en kijken we naar het looppatroon. Ook zullen we bewegingen testen en eventueel nog andere testen uitvoeren om afwijkende stand en beweging op te sporen. Indien nodig doen wij ook overzoek naar knie, heup of rug. Na dit onderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op of voorziet u van advies. Indien noodzakelijk kan tijdens het eerste bezoek een therapie gemaakt worden. Denk hierbij aan een orthese voor afwijkende teenstand, een voorlopige therapie van vilt voor directe ontlasting van drukplekken of het maken van een nagelbeugel bij ingroeiende teennagels. Vaak worden er steunzolen aangemeten om de stand van uw voeten te corrigeren of uw klachten te ontlasten. Deze zolen worden door de Podotherpeut voor u op maat gemaakt. De podotherapeut is ook gespecialiseerd in voetverzorging. Met name bij patiënten die wat extra zorg nodig hebben. Denk hierbij aan mensen met diabetes, reuma en mensen met chronisch ingroeiende teennagels.

Geen verwijzing nodig

U heeft geen verwijzing meer nodig om een afspraak te maken bij een podotherapeut. Natuurlijk is het uitschrijven van een verwijzing door uw (huis)arts of specialist nog altijd gebruikelijk en kunt u met verwijzing uiteraard ook een afspraak maken. Indien u geen verwijzing heeft is het noodzakelijk een wettelijk verplichte een intake te houden. Tijdens het eerste bezoek vult u een intakeformulier met een aantal wettelijk verplichte vragen in. Op basis hiervan beoordeelt de podotherapeut of u onder behandeling genomen kan worden.

Vergoedingen

Alle bezoeken en therapieën dienen direct afgerekend te worden en kunt u per pin bij ons betalen. Na betaling ontvangt u een factuur. Bij elke consult worden de eventuele kosten met u besproken. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunt u de factuur naar uw zorgverzekering sturen. De meeste aanvullende zorgverzekeringen hebben een vergoeding voor podotherapie. Het bedrag dat u vergoed krijgt is afhankelijk van welke zorgverzekering u heeft en welk aanvullend pakket. Dit kunt u altijd nakijken in uw polis en op deze website van de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten. De kosten hebben geen effect op uw eigen risico omdat ze uit uw aanvullend pakket vergoed worden.

AGV

Klik hier om de privacyverklaring Podotherapiepraktijk Voetzorg Zuid-Limburg te downloaden en te lezen.